Főoldal Bejelentkezés Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium

Melegvíz-használat

Ki fürdik az energiában?
 
Háztartásaink többsége villanybojlert használ a víz felmelegítéséhez, így 10-15% energia folyhat el melegvíz-előállításra.
 
Nem éri hidegzuhanyként
 
Egy átlagos család évente több tízezer forintot is megtakaríthat, ha mindennap zuhanyt használ a kádban fürdés helyett. A víz túlmelegítése is rengeteg energiát emészt fel. Ha például egy 120 literes bojlerben 80 °C-os víz helyett csak 40 °C-osat állítunk elő, a költségeink akár felét megtakaríthatjuk. Az okos tervezés is sokat számít: szerelje fel a bojlert a lehető legközelebb a vízfelhasználás helyéhez, a csővezetékeket pedig szigetelje megfelelően.
 
Takarékosan!
 
A csöpögő csapok és szivárgó WC-tartályok havonta akár egy kádnyi vizet is elpazarolhatnak, pedig a legtöbbször elég egy tömítőgyűrűt kicserélni. Csökkentse hideg- és melegvíz-felhasználását víztakarékos szerelvényekkel és berendezésekkel. A termosztatikus csap- és zuhanyteleppel pontosan beállíthatja a vízhőmérséklet, a víznyomás változásától függetlenül. A csap végére szerelt perlátor a vízsugárhoz levegőt kever, így csökkentve a vízfelhasználást. Célszerű a hagyományos WC öblítőtartályokat is víztakarékosra cserélni, így akár a felére is csökkenthető a vízfelhasználás. Sok-sok liternyi vizet takaríthatunk meg azzal is, ha nem folyó vízben mosogatunk, mosunk fogat, vagy borotválkozunk! Szereltessen fel vízórát – néha pusztán azzal is tetemes összegeket tudunk spórolni, ha tudatosul bennünk, milyen pazarló háztartásunk vízfelhasználása.
 
Melegvízhasználat - Egy mozdulat: tiszta megtakarítás, tiszta környezet

Energia Klub Zöldövezet TársulásKlímabarát Otthon